Interview met de architect
In gesprek met architect Jan Willem van der Sman. Bij elke opdracht heb je te maken met kaders waar het ontwerp aan moet voldoen. Deze kaders waren er bij De Heul ook, “maar er was een veel belangrijker aspect,” legt architect Jan Willem van der Sman uit. “Het project moest worden gedragen door de buurt.” De uitwerking van dit aspect is bepalend gebleken voor de uiteindelijke invulling van de gebouwen en de openbare ruimte.
Co-creatie
Om de buurt mee te nemen in de plannen is er een participatietraject opgestart. Jan Willem legt uit, “De gebouwen én de openbare ruimte hebben we samen met de omwonenden en de gemeente vormgegeven. Meestal maken we een plan en gaan we daarmee naar de welstandscommissie. Het mooie van dit participatietraject was dat er tijdens het hele traject al iemand van de welstandscommissie bij zat die kon meekijken, meedenken en meesturen in het hele proces.”
Stedenbouwkundige kaders
Het hele traject was verdeeld in sessies met verschillende thema’s. Op deze thema’s hadden omwonenden inspraak om zo samen tot dit buurt gedragen project te komen. Jan Willem: “We zijn begonnen met de uitgangspunten. De stedenbouwkundige heeft verteld hoe ze tot de ruimtelijke kaders zijn gekomen. Buurtbewoners kregen de ruimte om hun kennis over de buurt te delen. Waar moesten ze op letten? Wat zijn de kansen, maar ook, wat zijn de bedreigingen?”
Lego-en met de buurt
“Voor de daaropvolgende sessie heb ik een maquette gemaakt van het gebied. Alle huizen om het project had ik nagemaakt en ik had het hele programma mee. Honderden blokjes. Er ontstond een spel met de buurt. Alsof we aan het lego’en waren. Door de huizen van de omwonenden die op de maquette stonden konden mensen de gebouwen vanuit hun situatie bekijken. In deze sessie is het asymmetrische profiel van de bouwblokken bepaald. Hoog aan de kant waar parkeren is, laag waar de omliggende woningen zijn. Op die manier ontstond er commitment.”
Architectuur op vakantie
“Een andere sessie ging over architectuur. Historische herenbouw? Een modern gebouw? Welke architectonische stijl past hier? Vroegen we aan omwonenden. Het is een modern gebouw geworden. Door de horizontale lijnen die in het gebouw zitten heffen we de grens en de omgeving op. Deze sessie deden we voor de zomer. Vervolgens gingen mensen op vakantie en kwamen ze enthousiast terug met foto’s van gebouwen die ze op vakantie tegenkwamen.”
“Zo is het een gedragen plan geworden. Natuurlijk blijven er dingen waar de omwonenden moeite mee hebben. Daar luisteren we naar en hier proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden.”
Gevarieerd aanbod
“Het gebouw met koopappartementen spreekt een brede doelgroep aan,” legt Jan Willem uit. “Er zit veel verschil in de woningen. Van penthouses met hele grote dakterrassen op de bovenste lagen, tot studio’s met entresol op de begane grond die heel geschikt zijn voor starters. Die pasten daar heel mooi, want aan de woonstraten wil je dat het een levendige straat is en wil je niet tegen een dichte gevel kijken. Daar hebben we de studio’s gemaakt.”
Aansluiting met de omgeving
Naast het participatietraject, dat zijn vruchten heeft afgeworpen, voegt Jan Willem toe, “ik denk dat het heel geslaagd is dat we, ondanks het grote programma, de aansluiting hebben gevonden met de omgeving. Als je naar het lange bouwblok kijkt hebben we kunnen voorkomen dat het een eentonig gebouw is. Er is wat te beleven, wat te zien. Dat komt, onder andere, door de grote openingen in de gebouwen. Geen naar binnen gekeerd gebouw, maar een open gebouw dat midden in de omgeving staat.”
Duurzaam is meer
Een ander aansprekend aspect is het duurzame karakter. Jan Willem: “Dat hebben we gerealiseerd door het toepassen van heel veel zonnepanelen en een koude- en warmteopslagsysteem. Het is ongelooflijk duurzaam. Daarnaast maken we gebruik van gevels met duurzame elementen. Ze zijn deels vergroend, wat heel goed is voor het opnemen van fijnstof. We zorgen er ook voor dat er nestkastvoorzieningen komen voor gierzwaluwen en huismussen, want duurzaamheid is ook een groene leefomgeving.”
Verbinding
Jan Willem sluit af met verbinding. “Het mooie van Metropool vind ik dat ze inzetten op verbinding. Dat je niet alleen een supermarkt bouwt met wat woningen, maar dat ze een toegevoegde waarde voor bewoners wil creëren. Daar is de binnentuin een mooi voorbeeld van. Hier kunnen bewoners gezamenlijke activiteiten organiseren.”
Wonen in De Heul
Maak jouw droom waar!
Ben jij klaar om deel uit te maken van dit opwindende project? Schrijf je in als geïnteresseerde en geef het appartement aan van je voorkeur. Laten we samen jouw perfecte woning vinden in dit fantastische project!